Hubneme s rozumem v praxi

4. červen 2010 | 23.08 |

Rovnou říkám, že jsem si vědom, že je směšné, když o hubnutí píšu já - tlouštík. Který navíc ani se moc zhubnout nesnaží. Na druhou stranu však hubený to číst nepotřebujou, takže zas tak nelogické to není.

hubneme v praxiS hubnutím se potýká mnoho lidí, většina má spoustu zkušeností s různými metodami a návody, které si nezřídka odporují. Já to nevidím jako nějakou závažnou chybu těch různých metod - nebo chybu, která by znamenala, že je nesmysl se tím zabývat. Řekl bych, že masové přejídání se je zkrátka problémem poslední jedné či dvou generací. Takže je jenom přirozené, že na tento nový problém se teprve správná odpověď hledá, protože ve starších dobách ho skutečně řešit nemuseli.

Onehdá mi byla doporučena příručka Hubneme s rozumem v praxi od pí. Málkové a pí. Štochlové. Půjčil mi ji člověk, který se o tyto věci zajímá, příručky čte a vybral ji jako relativně nejrozumnější, co zná.

Rovnou řeknu, že se mi ta knížka líbí. Protože na jednu stranu potřebuju zhubnout. Avšak na druhou stranu potřebuju být do večera v práci a nemůžu tam zkrátka sedět hladovej. A taky nemám sílu počítat si kalorie.

Knížka mi sedla v tom, že začíná od nějakého racionálního vysvětlení a doporučuje drobné postupné kroky k racionalizaci jídla. Pár týdnů to dodržuju a asi jsem moc kil neztratil, ale cítím se rozhodně líp a lidi mi řikají, že nějak hubnu:-) (ale ne teda dramaticky, to fakt ne).

Je však pravdou, že mám k jídlu přístup barbarský a jakékoliv, byť i minimální zapojení mozku při stravování je u mně velký skok k lepšímu.

Tato příručka je založena na teorii glykemického indexu, která - jak jsem pochopil - je patrně již nějakou dobu velice populární. Zkusím to převyprávět, jak jsem to pochopil.

- Takovéto klasické tloustnutí na pupku většinou je způsobeno právě těmi cukry.

- Když se stráví cukr, tak se ze slinivky vyplaví inzulin. Inzulin otevře buňky, aby přijaly cukr, a tím se snížila hladina cukru v krvi. 

- Když je ale inzulinu moc, z nějakých důvodů na to buňku začnou kašlat a přestanou cukr přijímat a je vysoká hladina v krvi. To je patrně spojeno s různými civilizačními chorobami.

- Inzulin mj. podporuje ukládání tuku, čili působí tloustnutí.

- Mozek žije z cukru. Když náhled poklesne hladina, přestane fungovat a působí vlčí hlad, kdy člověk myslí jen na jídlo, hlavně na sladký.

- Z toho všeho plyne myšlenka, že není dobré, když hladina cukru moc lítá nahoru a dolů. Že je mnohem lepčí, když to moc nekolísá.

- Z tohoto pohledu se testuje na lidech na lačno, jak různé jídlo způsobí průběh hladiny cukru v krvi v čase, tj. kolik a jak rychle vyletí. Z tohoto pohledu se účinek čistého cukru bere jako 100 a ostatní jídla se vyjadřujou v porovnání s tím cukrem. To číslo se nazývá glykemický index, GI.

- Upozorňujou tedy, že když dva lidi budou jíst stejné kalorie, tak nezhubne ten, kdo ty kalorie bude jíst v jídlech s vysokým GI.

prilohy

Přílohy jsou celkově špatné a zlé. 
V mase cukr není.

Na GI člověk může hádat hlavně z obsahu cukru (a jiných sacharidů) v tom jídle. Ale je tam těch faktorů víc, které ovlivňují GI, tzn. jak rychle se v reálu ty cukry vstřebají do krve:

- záleží na druhu sacharidu, některé se tráví rychleji, některé pomaleji. Špatné jsou hlavně škroby (chléb, brambory), kde to letí rychle;

- závisí na kombinaci. V této souvislosti píší, že není dobrá ta dělená strava, protože právě kombinace různých jídel zpomaluje trávení. Bílkovina zpomaluje, kyselý zpomaluje atd.;

kombinace gi

Takže pivko s gothajem už k snídani ne-e, přátelé!

- vláknina zpomaluje vstřebávání;

- způsob zpracování. Čím víc jídlo drží pohromadě, tím lepší. Čím mazlavější, rozvařenější, vodovější, tak horší. Nejšpatnější jsou moderní extrudované a pufované potraviny, které mají silně narušenou strukturu a jsou strávené hned (popcorn, takové ty cereálie, cornflaky atd.);

extrudovane gi

Myslel jsem si, jak jsem zdravotnický, když žeru ten polystyrén. A ono ne.

- z tohoto pohledu se to nemá moc kousat, též protože už je moc rozštěpené a pak rychlé.

brambory gi

Brambory jsou zlé a špatné.

Jak jsem říkal, docela mi to vyhovuje, je to realistický přístup a necítím se trápen. Jenom tam mám nějaké lehké úpravy. Hlavně v tom, že tam doporučují nízkotučné mléčné věci. Sargo na to nevěří, resp. říká, že tam je to vyváženo tím, že je to patrně nezdravé zase jinak. Takže jogurty jím sice bílé, ale normální. V tomto směru mě též velice ovlivnila jedna reportáž, kterou jsem viděl v televizi: zkoumali tam dvě skupiny lidí: obě skupiny jedly asi měsíc stejné kalorie, ale jedna skupina s mléčnými výrobky a jedna bez. Je třeba říci, že průzkumníci byli obětaví a šli do toho opravdu s nasazením (ona ta biologie stejně je nechutná, to jsem vždy tušil). No, jak to tak všestranně zkoumali, tak zjistili, že ty lidi, co jedli mléčné věci, tak ze sebe zase vyloučili podstatně víc tuku pryč. Takže je předpoklad, že by z toho měli míň tloustnout.

Hezký víkend všem čtenářům.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Hubneme s rozumem v praxi psycho* 05. 06. 2010 - 00:45
RE: Hubneme s rozumem v praxi hospodynka 05. 06. 2010 - 07:03
RE: Hubneme s rozumem v praxi jarmik 05. 06. 2010 - 09:26
RE(2x): Hubneme s rozumem v praxi davidhavel 05. 06. 2010 - 11:20
RE: Hubneme s rozumem v praxi sargo 05. 06. 2010 - 10:02
RE(2x): Hubneme s rozumem v praxi hospodynka 05. 06. 2010 - 13:43
RE(3x): Hubneme s rozumem v praxi sargo 05. 06. 2010 - 13:56
RE: Hubneme s rozumem v praxi davidhavel 05. 06. 2010 - 11:19
RE(2x): Hubneme s rozumem v praxi jarmik 05. 06. 2010 - 13:57
RE: Hubneme s rozumem v praxi pm 05. 06. 2010 - 21:42
RE: Hubneme s rozumem v praxi dj-team 06. 06. 2010 - 17:27
RE: Hubneme s rozumem v praxi jn 06. 06. 2010 - 18:06
RE: Hubneme s rozumem v praxi kobliha 07. 06. 2010 - 13:26
RE: Hubneme s rozumem v praxi kaci 07. 06. 2010 - 21:26
RE(2x): Hubneme s rozumem v praxi sargo 07. 06. 2010 - 22:33
RE: Hubneme s rozumem v praxi jay 21. 04. 2014 - 12:43
RE: Hubneme s rozumem v praxi jay 21. 04. 2014 - 12:43